Deze blog gaat over het optimaliseren van oude blog content voor Pinterest. Je vraagt je misschien af, waarom zou je dit doen? Wel, het mooie van Pinterest is dat Pinterest-marketing een sneeuwbaleffect heeft. Een blogbericht dat je bijvoorbeeld een jaar geleden hebt gepind, blijft verkeer naar je website en webshop sturen. Dit betekent dat Pinterest-gebruikers je site binnenkomen via vele verschillende ingangen.

Het voorbeeld van een huis maakt dit duidelijk: sommige mensen komen binnen door de voordeur, anderen via de garage, of via de achterdeur…, hoe dan ook, ze komen allemaal binnen! Je moet zorgen dat je berichten geoptimaliseerd zijn, zodat de lezers in je huis wil blijven rondhangen zodra ze je vinden.Dit betekent niet dat je constant nieuwe content hoeft te maken. Natuurlijk zou dat geweldig zijn maar nog veel belangrijker is dat je bestaande content actueel is.

Pinterest hoog en laagseizoen

Op dit moment begint wat we het “hoogseizoen” noemen in Pinterest marketing. Content die je de afgelopen jaren hebt gemaakt voor Sinterklaas of Kerstmis, zal waarschijnlijk binnenkort weer opduiken in de zoekbalk. Nu is het tijd om terug te gaan en die berichten opnieuw te bekijken, om er zeker van te zijn dat de content actueel en relevant is voor lezers wanneer ze je site via die deur betreden. Je wilt niet dat meteen opvalt dat je content 2 jaar geleden is gemaakt!

De ervaring leert dat als mensen meer tijd buiten doorbrengen, het Pinterest-verkeer afneemt. Net als met de bioscoop. Dit gebeurt van ongeveer juni tot begin september. De vakantieperiode. Voor sommige bedrijven is deze periode wel weer een tijd van meer bezoekers die op hun website of webshop komen. Dit is afhankelijk van je branche en je doelgroep. De reisbranche met last-minutes of de hotellerie met aanbiedingen voor weekendjes weg ziet juist een toename in de bezoekersaantallen op hun website.

De reden om constant naar je oude content te kijken, is dat er waarschijnlijk veel seizoensgebonden content is. Die kun je optimaliseren voor de volgende periode dat die specifieke content op Pinterest trending is.Om je hoog- en laagseizoen te bepalen, kijk je naar je Google Analytics voor een heel jaar, of twee indien mogelijk. Je zult pieken en dalen zien die het hoog- en laagseizoen voor je website of webshop aangeven. Als je dit weet, voorkom je dat je in paniek raakt als je ziet dat je verkeer begint te dalen.